Zwerfkat? Of toch niet!

Wanneer het weer veranderd, neemt het aantal telefoontjes naar het Dierentehuis en de dierenambulance toe. Men heeft al langer een kat rondom huis lopen die niet van hen is en door de weersverandering kan deze om uiteenlopende redenen niet blijven. Uiteraard is het de bedoeling van de beller dat het dier direct opgehaald wordt, maar we hadden de melding liever gehad op het moment dat de kat ‘ontdekt’ werd. We leggen graag uit waarom!

Wat te doen met een aanloopkat

Huisdieren horen volgens Nederlandse wetgeving, zoals de naam al zegt, in huis. Rondom katten is een gedoogbeleid ontstaan, zodat zij lekker buiten kunnen rondneuzen. De kat is echter een eigenzinnig dier en het gevolg kan zijn dat zij lekker bij iedereen op bezoek gaan. Is niet direct zichtbaar dat een kat een eigenaar heeft, bijvoorbeeld door een halsbandje, denkt men al snel dat het om een zwerfkat gaat. Dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn.

Katten zijn opportunisten en willen zoveel mogelijk resultaat met zo min mogelijk inspanning. Wanneer je een ‘zwerfkat’ gaat voeren, zal de kat dit onthouden en hiervoor terugkomen als thuis het bakje leeg is. Het kan zelfs zo zijn dat de kat na verloop van tijd besluit helemaal niet meer naar huis terug te lopen, of hij nu welkom is om te blijven of niet. En thuis zit men maar te wachten en misschien het ergste te vrezen. Wacht dus niet langer dan drie dagen met het melden van een ‘gevonden’ kat!

Het advies daarna is altijd: niet voeren! Is de situatie rondom huis zo dat eten altijd beschikbaar is, bijvoorbeeld voor de eigen katten, is mee-eten lastig te voorkomen. Wanneer je een kat rondom je huis niet herkent, informeer eerst bij omwonenden of zij een kat volgens die beschrijving hebben. Zo niet, bel dan de dierenambulance en zorg dat de kat in een schuur o.i.d. opgesloten wordt.

Wat doet de dierenambulance

Wanneer de dierenambulance melding krijgt van een ‘zwerfkat’, zullen zij de situatie eerst op zicht beoordelen. Gaat het om een kat jonger dan zes maanden, een gewonde of verzwakte kat, zullen ze het dier altijd meenemen naar het Dierentehuis.

Oogt de kat gezond, zal geprobeerd worden een chip uit te lezen. Is er geen chip aanwezig zal er een belbandje omgedaan worden en kan de kat weer vrij gelaten worden. Wanneer de kat naar huis gaat, zal de eigenaar het bandje zien en contact opnemen met het Dierentehuis. Om deze reden is het dus ook erg belangrijk dat de kat geen toegang heeft tot eten.

Heeft er na ongeveer vijf dagen niemand gebeld, kan de dierenambulance de kat alsnog op komen halen en naar het Dierentehuis brengen.