Ik zie u al denken “Dierenambulance Stadskanaal”, wat hebben wij daar nou mee te maken? Wel dat is eenvoudig; de dierenambulances van Dierentehuis Ter Marse in Stadskanaal hebben een heel groot verzorgingsgebied, bestaande uit de gemeenten Borger/Odoorn – Stadskanaal – Vlagtwedde – Hoogezand/Sappemeer. In dit gebied wordt met twee ambulances gereden, eentje gestationeerd in Nieuwe-Pekela en eentje in de regio Stadskanaal.

De auto’s zijn door de Stichting Dierenlot in bruikleen gegeven aan de Stichting Dierentehuis Ter Marse, welke alle kosten van de auto’s voor haar rekening neemt. De vrijwillige bemanning van de ambulances draait volgens een vast rooster diensten van tenminste 24 uur. Zij nemen de auto mee naar huis om zo snel mogelijk uit te kunnen rijden. Deze vrijwilligers hebben veel ervaring in de omgang met dieren en kunnen levensreddende handelingen verrichten.

Bij spoedeisende klussen, bijvoorbeeld bij een aangereden dier, bestaat de hulp meestal uit een zo snel mogelijk vervoer naar een dierenarts maar soms moet eerst handelend worden opgetreden om de overlevingskansen van het dier te vergroten. Helaas zijn aangereden dieren vaak al overleden, maar dan zorgen we er in ieder geval voor dat ze meegaan naar het dierentehuis. Daar wordt een uitgebreid signalement genoteerd en huisdieren worden tenminste twee weken bewaard om eventueel de eigenaar in staat te stellen zijn/haar dier te herkennen en, indien gewenst, afscheid te nemen. Op die manier voorkomen we dat men blijft zoeken naar een huisdier. Gevonden dieren worden altijd vermeld op de website www.dierenasielstadskanaal.nl en op de facebook-pagina van het dierentehuis.

Gelukkig hebben we ook veel niet-spoedeisende klussen, zoals bijvoorbeeld het vervoer van dieren (al dan niet met hun eigenaar) naar een dierenarts en weer naar huis of het ophalen van weggelopen dieren. Grote hulp bij het weer thuis brengen van weggelopen dieren is de zogenaamde Chip. Als een dier gechipt is, dan kunnen we tijdens kantooruren de eigenaar achterhalen. De auto’s hebben een “reader” aan boord. Als we gebeld worden over een dier dat al enige tijd ergens rondzwerft, dan vragen we de mensen om te proberen het dier binnen te halen of in ieder geval in een afgesloten ruimte te lokken. Het is geen doen om achter loslopende dieren aan te gaan, ze maken zich meestal snel uit de poten als we ter plaatse komen.

Een hond nemen we in principe, als we de eigenaar niet gelijk kunnen achterhalen, mee naar het dierentehuis. Bij een kat kijken we eerst hoe de conditie is. Ziet hij/zij er goed uit, dan doen we een bandje om met daarop de tekst “Van wie ben ik? Bel s.v.p. met 0599-614905”. Als we hierop geen reactie krijgen, dan wordt het dier na een week alsnog opgehaald. We vragen de melder wel altijd om het dier absoluut niet te voeren en dit ook aan buren te vragen. Vaak bezoekt zo’n kat meerdere “restaurants” per dag!

In het voorjaar krijgen we vanwege de voortplantingsdrang meer te maken met aangereden dieren, “liefde maakt blind” zullen we maar zeggen. Ook krijgen we in voorjaar en zomer vaak te maken met gevonden poezenkinderen (kittens). Hiervoor heeft Dierenthuis Ter Marse een aantal pleeggezinnen. Afgelopen jaar zijn er meer dan 200 kittens opgevangen en, waar mogelijk, herplaatst. Vaak betreft het kittens van zog. boerderijkatten. Deze katten leven op het erf en in de stallen en worden praktisch nooit gesteriliseerd of gecastreerd. Het komt voor dat zo’n boerderijpoes twee nesten per jaar krijgt. Katten die opgevangen worden in het asiel worden wel altijd gesteriliseerd of gecastreerd mits ze oud genoeg zijn.

Opvang van vogels is helaas moeilijker. Er is geen vogelopvang in de buurt; met watervogels kunnen we soms terecht bij iemand in Oostwold. Kleine tuin-, weide- of bosvogels zoals mussen, mezen en dergelijke vangen we op in een noodopvang bij één van de medewerkers thuis, waar ze de eerste hulp krijgen en kunnen wachten op doortransport naar een vogelopvang. Naast deze dieren krijgen we ook andere huisdieren, zoals bijv. konijnen of tropische vogels. Ook hiervoor zoeken we een passende opvang.

Regelmatig krijgen we ook klein wild zoals egels, marters, eekhoorns, vossen, reeën en roofvogels in de auto. Voor egels is er een opvang in Bellingwolde, maar met het overige wild en roofvogels moeten we naar Faunavisie in Westernieland (bij Pieterburen). Faunavisie biedt opvang voor bijna alle soorten inheemse wilde dieren, maar ook vogels worden er opgevangen. Als we zo’n rit hebben betekent het dat de auto ruim twee uur niet inzetbaar is voor andere klussen. Een enkele keer kunnen we dieren in Groningen overdragen aan de eigen ambulance van Faunavisie, omdat zij toch in de buurt zijn voor een andere melding. Maar dat kan alleen als het dier geen spoedeisende deskundige hulp nodig heeft. Deze hulp kan vaak het beste bij Faunavisie worden gegeven, omdat de reguliere dierenartsen maar weinig met dit soort dieren te maken krijgen. Tevens verzorgen we voor dierenartsen in de regio het ophalen van dieren die ingeslapen zijn. Eventueel kunnen we deze naar het crematorium voor dieren in Stadskanaal brengen.

Het afgelopen jaar zijn door de dierenambulances meer dan 1200 ritten gemaakt voor dieren zonder eigenaar. Bij dit aantal zijn niet meegeteld de vergeefse ritten, waarbij na een melding het dier niet (meer) is aangetroffen. Dit kan komen door onnauwkeurige of foutieve plaatsaanduidingen, maar het kan ook zijn dat de eigenaar zijn of haar dier al heeft gevonden en meegenomen zonder dat wij hiervan een melding krijgen. Ook verdwijnt er volgens ons wel aangereden wild in de kofferbak van een passant. Het wordt dan ook bijzonder op prijs gesteld als mensen een nauwkeurige plaatsaanduiding geven, zoals een weg- en hectometerpaal-nummer of een straatnaam en huisnummer.

Heeft u zelf uw dier al meegenomen, geef het dan svp even aan ons door. Dat scheelt ons honderden kilometers op jaarbasis, we rijden toch al ruim 55.000 Km per jaar per ambulance. Dit kan via 0599-614905 of het landelijk alarmnummer dierenambulances 0900 – 0245 (U wordt doorverbonden met een dierenambulance op basis van uw postcode).

Wel, ik hoop u zo wat meer inzicht te hebben gegeven in ons “vrijwilligers”-werk. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u bellen of langskomen in Stadskanaal.


Dierentehuis Ter Marse
Dierenambulance Stadskanaal
Stelmaker 10
9502 KA Stadskanaal
0599-614905 (10-12u & 13.30-16.30u)
Dierenambulance spoed 0900-0245
www.dierenasielstadskanaal.nl

Welkom bij Dierentehuis Ter Marse

Stichting Dierentehuis Ter Marse, heeft als voornaamste doelstelling de opvang van thuisloze honden en katten in haar verzorgingsgebied.

Het werkgebied/ verzorgingsgebied van het Dierentehuis omvat de gemeenten Stadskanaal, Borger-Odoorn en Vlagtwedde en de gemeente Hoogezand-Sappemeer. In 1968 werd Dierentehuis Ter Marse opgericht met als primair doel: opvang van zwerfhonden en zwerfkatten. Het asiel was tot begin 2006 gevestigd aan de Maarsbroek te Stadskanaal. In 2006 zijn we verhuisd naar het huidig onderkomen: een prachtig nieuw pand aan de Stelmaker 10 te Stadskanaal. Hier hebben de dieren veel meer ruimte, is de omgeving veiliger, schoner en minder stressvol en zijn de werkomstandigheden voor het personeel ook veel beter. In ons nieuw pand is behalve een dierenasiel ook een dierenpension voor honden en katten aanwezig. Stichting Dierentehuis Ter Marse vierde in 2008 haar 40-jarig jubileum. Tijdens deze periode is de stichting uitgegroeid tot een professioneel opererende organisatie en vervult maatschappelijk gezien voor de gehele regio, en zelfs daarbuiten, een belangrijke rol. Lees meer...

Nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen Dierentehuis Ter Marse, schrijf u dan nu in en ontvang elk kwartaal automatisch onze nieuwsbrief

Mede mogelijk gemaakt door...