Het is al weer enige tijd geleden dat ik in de pen ben geklommen voor een verhaal over de dierenambulance.

Dit komt doordat het een drukke tijd is geweest. Tijd dus om de ritstaten te raadplegen en er een paar bijzondere klusjes uit te plukken.

We hebben een thuiswedstrijd, op straat bij de overburen loopt een grote witte haan los. Zij hebben inderdaad kippen en een haan, maar omdat ze niet thuis zijn en de haan op straat paradeert, jagen we deze met hulp van een buurvrouw het erf op en doen het hek dicht. Enige tijd later loopt hij weer op straat, de overburen waren thuis gekomen en zagen een vreemde haan ruzie maken met hun eigen haan en dus joegen ze hem weg. Opnieuw op jacht dus en uiteindelijk met vereende krachten de witte ruziemaker kunnen pakken. Hem voorlopig maar in onze kippenren geparkeerd (onze kippen waren al eerder prooi van een marter geworden en de ren dus leeg), deze met netten verhoogd om Houdini geen kans te geven op een uitbraak. Overal geinformeerd of iemand een haan miste, maar helaas. vermoedelijk is hij gedumpt. Omdat Houdini een flinke keel kon opzetten was een langdurig verblijf bij ons niet echt een optie, de buren waren niet blij met hem. Uiteindelijk heeft onze collega een plek voor hem gevonden in Alteveer. 

We krijgen een melding van een eend-met-vishaak bij de ijsbaan in Buinerveen. De eend blijkt een Nijlgans, de ijsbaan een grote waterplas met een moerasachtige grasstrook er omheen. We lopen met soppende schoenen een rondje, maar alle  “zwemkippen” blijven lekker midden in de plas rond peddelen. We gaan er op een later tijdstip nogmaals heen en proberen ze op de kant te lokken, maar ze trappen er niet in. We zullen moeten wachten, maar de kans dat we hem of haar te pakken krijgen is bijzonder klein. We vragen omstanders om een oogje in het zeil te houden en delen visitekaartjes uit met het verzoek ons te bellen als de situatie verandert.

We moeten naar het zwembad in Sellingen, daar is een Havik uit de lucht komen vallen. Het diertje zit inderdaad versuft op de speelweide, we kunnen hem makkelijk pakken en gaan er mee naar een collega die een noodopvang heeft voor vogels en als vogels weer gezond verklaard zijn, worden ze weer uitgezet. Lukt dit niet dan gaan ze door naar Faunavisie in Westernieland (Opvang van Inheemse Wilde Dieren).

Het was weer een drukke dag, we zijn van 10 tot 14 uur op pad, een uurtje rust voor uitlaten van de hond en een broodje, dan weer tot 18 uur op rit, uurtje om te eten en weer tot 21.30 uur op pad, we hebben uiteindelijk 11 klussen afgehandeld. 

In augustus worden er opvallend veel ritten gemaakt voor kittens, al dan niet met de moederpoes. Vaak worden deze kittens, na controle bij Ter Marse, ondergebracht bij een pleeggezin. Hier worden ook extra ritten voor gemaakt, om spullen naar de pleeg te brengen of om met de kittens naar de dierenarts te gaan. Ook gaan we vaak naar Faunavisie met wild of vogels en naar Bellingwolde met egels.

Tijdens één van onze bezoeken aan Faunavisie laat de beheerder ons zien wat er is geworden van het één week oude Steenmarterjong, die wij enige tijd geleden hadden gebracht. Gré gaat met hem op de foto, hij kan binnenkort weer uitgezet worden.

We krijgen veel meldingen van zwanen, die plastic om hun nek hebben. Bij controles blijkt het echter steeds te gaan om een gele nekring met in grote zwarte letters/cijfers het ringnummer. Er is kennelijk een “ringer” actief geweest in de omgeving om jonge zwanen van een ring te voorzien. Door de nekring is van grote afstand te controleren om welk dier het gaat. Deze ringen zijn absoluut ongevaarlijk voor de zwaan, ze kunnen niet te krap komen te zitten. Nummers die wij af kunnen lezen rapporteer ik ook bij het Vogeltrekstation Arnhem. Op deze wijze kan een vogel goed gevolgd worden, dit is van groot belang om de gezondheid van de zwanenpopulatie in de gaten te houden.


We maken veel ritten naar Borger, vanwege een vangactie van zwerfkatten op een bungalowpark. Als we ter plekke de kat niet over kunnen hevelen in een kleinere kooi, dan moet hij/zij met vangkooi en al naar Ter Marse, daarna moeten we de vangkooi weer terugbrengen voor de volgende ronde. Ook hebben we in die tijd een vangkooi-actie in Exloo. Op een bungalowpark halen we in een aantal ritten in totaal vijf katten op. Deze worden allemaal gesteriliseerd, waarna zij weer teruggebracht worden naar het bungalowpark.

Ook hebben we tijdens onze dienst de ambu zelf nodig, onze Mastiff Simba is thuis in elkaar gezakt en komt niet meer overeind. Hij reageert nergens meer op. We weten hem met veel moeite op de brancard te krijgen, maar zien geen kans hem in de auto te tillen, hij weegt namelijk zo’n 75 Kg. Met hulp van de buurman lukt dit uiteindelijk en we rijden met superspoed naar onze eigen dierenarts in Gieten. Als we daar arriveren is Simba net weer een beetje bij kennis, de dierenarts komt naar buiten om hem te onderzoeken, maar Simba wil met alle geweld uit de auto. Hij is zo sterk dat de sjorbanden van de brancard losscheuren als hij overeind komt. We helpen hem de auto uit en hij staat er bij alsof hij ladderzat is.

Na uitgebreid onderzoek komt de dierenarts tot de conclusie dat hij of een TIA (kleine hersenbloeding) heeft gehad of problemen met zijn evenwichtsorgaan. Hierin zitten kleine trilhaartjes die soms afbreken, waardoor het evenwichtsgevoel verstoord wordt. Mensen kunnen soortgelijke problemen hebben als ze bijvoorbeeld voor het eerst een nieuwe bril op zetten. Je hebt dan enige dagen nodig om je daarop in te stellen. Simba knapt echter veel sneller op, dus vermoedelijk toch een TIA. Hij is inmiddels weer bijna zijn oude zelf, alleen is hij wat aanhankelijker geworden en heeft meer tijd nodig om de omgeving in zich op te nemen als we gaan wandelen. Poehhh… dat was schrikken hoor!

Later krijgen we op een gegeven moment een melding van een gewonde kat bij de afslag van de N366 richting Refaja. We gaan er snel heen, maar geen kat te bekennen, ook niet na contact met de melder over de exacte locatie. Een dag later komen we toevallig weer langs de plek en zien nu wel een kleine poes lopen. We kunnen haar tot op twee meter benaderen, maar ondanks een zere voorpoot weet ze razendsnel weg te komen het struikgewas in. We kunnen daar niet in doordringen, omdat er een greppel omheen ligt en het enige dammetje door bramenstruiken wordt overwoekerd. Dit is meer iets voor “Broer Konijn”.

We besluiten om gedurende de daglicht-uren een vangkooi te plaatsen, houden dit een week vol maar vangen niets. Recht tegenover de vindplek ligt een groot bosgebied en ze kan dus alle kanten op. Elke keer als we er langs komen kijken we of we haar zien, maar helaas is dat niet het geval. Weken later krijgt onze collega een melding van een katje dat door mensen die aan de Barkelazathe wonen is binnengehaald. Als ze het diertje ophaalt blijken signalement en zere poot te kloppen met “ons katje”. Alles toch nog goed gekomen dus; trouwens het blijkt geen aanrijdingsletsel, ze heeft een ontsteking aan haar rechter voorpoot.

Wel tot zover voor dit moment,

Groetjes,

Ton & Gre

Nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen Dierentehuis Ter Marse, schrijf u dan nu in en ontvang elk kwartaal automatisch onze nieuwsbrief

Mede mogelijk gemaakt door...