27 November 2017...

Om 23:30 uur gaat de telefoon en in m'n scherm zie ik Ter Marse staan. Even dacht ik dat ik het, door de slaap, verkeerd had gezien, maar niets was minder waar. Met een slaperig hoofd nam ik het gesprek aan. Aan de andere kant van de lijn hoor ik een hoop geroezemoes, lawaai en gemiauw op de achtergrond. Er werd me verteld dat er een grote brand uitgebroken was bij de buren aan de overkant en de rook richting het asiel ging. Op aanraden van de brandweer waren ze begonnen met het evacueren van al onze asiel- en pension dieren. “Ik kom eraan !” zei ik en was gelijk klaar wakker. Binnen 15 minuten zat ik in mijn auto richting Stadskanaal.

Zoveel te dichter ik bij ons asiel kwam, zoveel te kleiner de wereld werd. Stapvoets reed ik over de Stelmaker, tot ik bijna door het afzetlint reed, dat over de weg was gespannen om niemand door te laten. Geen hand voor ogen zag ik en ik had ook geen flauw idee hoe ver ik nog van het asiel vandaan was. De auto parkeerde ik, op goed geluk, ergens om vervolgens het laatste stuk te gaan lopen. De vuurzee was enorm en de rook zo dicht dat ik pas vlak voor het Ter Marse bord zag dat ik bij het asiel was.


Binnen gekomen was iedereen al druk in de weer met alle katers en poezen in hun vervoersmandjes te doen en te zorgen dat ze de juiste informatie over hun verzorging en eventuele medicatie mee kregen. Ondertussen waren onze dierenambulances al aanwezig om de dieren in te laden en uiteindelijk te vervoeren. Ook waren onze geweldige collega's, van Dierenasiel Beilen, al aanwezig met een enorme bus om de dieren in te vervoeren. We hadden hun hulp ingeroepen om onze dieren tijdelijk te huisvesten en voor eventuele opvang van zwerfdieren en pensiondieren die er nog gingen komen in de loop van de dagen. Zonder twijfel stemden ze meteen toe. Hoe geweldig is dat!!! 


Een grote bus van Dierenasiel Beilen, twee ambulances van Ter Marse en een personenauto reden, s'nachts om 01:00 uur, vol met onze dieren richting Beilen om ze daar na aankomst weer allemaal een warm plekje te geven.

De brand...
woedde door. Er leek geen einde aan te komen en de pech die we hadden was dat de rook steeds richting het asiel stond en wij niks konden beginnen in het asiel. We mochten hooguit even naar binnen om wat administratie te halen, maar daar bleef het dan wel bij. In de dagen na de evacuatie, gingen een aantal collega's dagelijks op en neer naar Beilen om het team daar, zo goed en zo kwaad als het ging te ondersteunen. Ze hadden toch 40 dieren van ons opgevangen, wat een hoop extra werk met zich mee brengt, dus was het voor ons vanzelfsprekend om ons steentje daaraan bij te dragen. We hebben dat met heel veel plezier gedaan. We werden in hun team opgenomen alsof we er al jaren waren.

De dagen gingen voorbij...
en pas na een week konden we rustig rond kijken in het asiel en de schade opnemen. Er was veel rook en roet schade en dat betekende veel schoonmaak en poetswerk. Samen met een schoonmaakbedrijf hebben we de handen uit de mouwen gestoken en het hele asiel van binnen naar buiten en van voren naar achteren schoon gepoetst en geboend.

12 december...
Het was zo ver. Het asiel was schoon en onze dieren konden, nadat ze 2 weken geweldig opgevangen en verzorgd zijn, weer terug naar “huis”. De dieren hebben zelf weinig hinder ondervonden van het reizen en voelden zich meteen weer thuis.

Voor ons waren de weken spannend, druk en hectisch aangezien er natuurlijk een drukke periode aan zat te komen rond kerst en oud en nieuw. Maar ondanks de heftige weken, hebben we ervaren dat wij en onze collega's uit Beilen er voor elkaar zijn als we elkaar nodig hebben. En daar zijn we ze uiteraard enorm dankbaar voor.

                       
                                                      “Alone we are strong,
                                                               together we are stronger”

Jose.

Welkom bij Dierentehuis Ter Marse

Stichting Dierentehuis Ter Marse, heeft als voornaamste doelstelling de opvang van thuisloze honden en katten in haar verzorgingsgebied.

Het werkgebied/ verzorgingsgebied van het Dierentehuis omvat de gemeenten Stadskanaal, Borger-Odoorn en Vlagtwedde en de gemeente Hoogezand-Sappemeer. In 1968 werd Dierentehuis Ter Marse opgericht met als primair doel: opvang van zwerfhonden en zwerfkatten. Het asiel was tot begin 2006 gevestigd aan de Maarsbroek te Stadskanaal. In 2006 zijn we verhuisd naar het huidig onderkomen: een prachtig nieuw pand aan de Stelmaker 10 te Stadskanaal. Hier hebben de dieren veel meer ruimte, is de omgeving veiliger, schoner en minder stressvol en zijn de werkomstandigheden voor het personeel ook veel beter. In ons nieuw pand is behalve een dierenasiel ook een dierenpension voor honden en katten aanwezig. Stichting Dierentehuis Ter Marse vierde in 2008 haar 40-jarig jubileum. Tijdens deze periode is de stichting uitgegroeid tot een professioneel opererende organisatie en vervult maatschappelijk gezien voor de gehele regio, en zelfs daarbuiten, een belangrijke rol. Lees meer...

Nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen Dierentehuis Ter Marse, schrijf u dan nu in en ontvang elk kwartaal automatisch onze nieuwsbrief

Mede mogelijk gemaakt door...