Via email werden we er vorige week aan herinnerd dat de nieuwsbrief er weer aan komt en dus tijd om een stukje te schrijven over het ambulancewerk. Echter deze keer ook nog de vraag of we onszelf even willen voorstellen. Tja ehhh …… nou vooruit dan maar. Sinds begin 2014 draaien wij, Gré en Ton Reitsma (beiden inmiddels zestigers), mee als vrijwilligers op de Dierenambulance Stadskanaal voor de regio’s Stadskanaal, Vlagtwedde en Borger-Odoorn. We zijn in oktober 2013 in Drouwen komen wonen vanuit Zaanstad. Ton’s werk voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij was in IJmuiden en dus was eerdere komst naar Drenthe niet mogelijk. We gingen er echter al jaren naar toe voor vakanties en hadden ons voorgenomen om zodra Ton in de VUT ging de Randstad te verruilen voor een schonere en mooiere omgeving. We hebben elkaar leren kennen bij de Dierenambulance in Zaanstad, waar Gré meer dan 27 jaar heeft gewerkt als vrijwilliger en Ton ook jarenlang, met enige onderbrekingen, mee heeft geholpen. Omdat we onze kennis van dierenhulp niet verloren wilden laten gaan kwamen we via wat omwegen terecht bij Ter Marse, waar we nu al weer 3 jaar met plezier deel uitmaken van de ambuploeg.

Thuis hebben we eigenlijk altijd katten en (grote) honden gehad, tot bleek dat Ton teveel last van allergie had door de katten. Deze hebben dus helaas het veld moeten ruimen. Sinds 1990 hebben we als honden altijd Mastiffs in huis gehad. Dit ras behoort tot de Dogachtigen en dat formaat hebben ze dan ook. Omdat we in het begin nog opgroeiende kinderen hadden, was een pup veel te duur om aan te schaffen dus kozen we voor de opvang van herplaatsingshonden. We hebben inmiddels de 13e herplaatsings-Mastiff in huis, ze blijven dus tot de dood bij ons. Het zijn heel lieve mensgerichte aanhankelijke honden, je moet alleen huis en auto aanpassen. Ze wegen tussen de 70 en 90 kilo en leggen moeiteloos de kop op tafel. De staart bevindt zich ook op een hoogte om makkelijk dingen omver te maaien.

Op dit moment hebben we Simba in huis, een reu van 6 jaar en ongeveer 75 kilo. Er is slechts een korte periode zonder Mastiff geweest, er zijn gelukkig niet altijd herplaatsers. In die tijd hebben we de Riesenschnauzer Arca een paar maanden in huis gehad. Ze was al twee keer terug gekomen bij Ter Marse en ons werd gevraagd om eens te kijken of het aan de hond of aan de mensen lag. Dat laatste was duidelijk het geval, het was een scheet van een hond. Omdat ons hart toch bij de Mastiff lag, hebben we via de rasvereniging een nieuwe baas voor haar kunnen vinden.

We hopen nog lange tijd ons steentje bij te kunnen dragen aan het dierenwelzijn via de dierenambulance, geven af en toe een lezing over dit werk en genieten met volle teugen van ons huis en de omgeving. Het voelt nog steeds een beetje als vakantie!

Met vriendelijke groet,

Gré & Ton Reitsma


Mede mogelijk gemaakt door...