Vogels

De dierenambulance van Dierentehuis Ter Marse rijdt in principe voor alle diersoorten en met name na de broedperiode is het erg druk met nestverlaters. Het Dierentehuis vangt weliswaar niet alle dieren zelf op, maar kan wel zorgen voor het vervoer naar een gespecialiseerde opvang. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe ontzettend veel werk dit met zich meebrengt, maar gelukkig kun je als melder ook een hoop doen om de druk op de dierenambulance te verlichten!

Zelf vervoeren

Vogels brengen we vrijwel altijd naar Faunavisie Wildcare in Westernieland. Onze dierenambulance is er enorm mee geholpen als u zelf de gevonden vogel naar Westernieland kunt brengen. Zij zijn te bereiken via telefoonnummer 0595 – 46 42 10. Zij zijn ook, nog beter dan wij, in de gelegenheid advies te geven over eventueel noodzakelijke acute zorg aan de vogel.

Mocht Blijham vanaf de vindplaats van de vogel net wat te ver zijn voor u, scheelt het onze dierenambulance toch al weer de helft als u de vogel dan naar de vestiging van het Dierentehuis in Stadskanaal kan komen brengen. Vervoer een vogel altijd in een goed afgesloten bak of doos, maar vergeet de zuurstofgaten niet! Voor de meeste vogels geldt hoe donkerder de ruimte waar ze verblijven, hoe minder stress ze ervaren.

Zelf (tijdelijk) verzorgen

Afhankelijk van de voorgeschiedenis van de gevonden vogel, zijn er een aantal dingen die u zelf kunt doen. Zo heeft een postduif vaak gewoon rust nodig en kan de eigenaar achterhaald worden middels de ring om de poot. Vogels die tegen het raam gevlogen zijn moeten vaak even bijkomen van de versuffing, maar vliegen uiteindelijk toch zelf weer weg. In beide gevallen kunt u de vogel het beste op een veilig plek buiten neerzetten, desnoods in een open doos, met een beetje water.

Voor een meer informatie verwijzen wij u graag door naar de website van de Vogelbescherming.