Vogels kunnen niet ruiken, dus het is geen enkel probleem om een jonge vogel die uit het nest is gevallen, weer terug te zetten. Het is echter wel zo, dat de ouders een prima instinct hebben en feilloos aanvoelen wanneer een jong niet gezond is. Dan zullen ze het weer uit het nest stoten, omdat ze geen energie stoppen in het grootbrengen van een jong dat niet goed is. Dat klinkt misschien gruwelijk, maar het zorgt er wel voor dat de jongen later gezonde vogels worden die zich goed zelf kunnen redden.

Niet alle jonge vogels kunnen direct vliegen als ze uit het nest vallen. Een voorbeeld dat we vaak in onze tuin kunnen zien, is de jonge merel. Er komt een moment dat de vogels te groot worden voor het nest, maar dan kunnen ze nog niet vliegen. Ze verlaten het nest en lopen nog enkele weken door onze tuin en worden op de grond verzorgd door de ouders. Ze leren om zelf voedsel te vinden, maar worden door de ouders nog wel geholpen en verdedigd. Vaak zie je een van de ouders op een dak of schuurtje zitten om op het jong te letten. Komt U of bijvoorbeeld een kat te dichtbij, dan zullen ze de belager aanvallen en van het jong weglokken. De jonge merel kunt U herkennen aan het feit dat deze nog geen staart heeft. Deze jonge vogels moet U gewoon laten zitten, want het is normaal dat ze nog niet kunnen vliegen.

Velen van ons genieten elk voorjaar weer van de groepen jonge eendjes in onze vijvers. Af en toe tref je een jong eendje alleen aan en dan kan het zijn dat het de moeder even kwijt is of dat het verstoten is of de moeder is overleden. Je kunt dan proberen het bij een andere groep jonge eendjes te zetten die net zo groot zijn. Dit is belangrijk, want als de andere jongen niet dezelfde leeftijd hebben, zal het jong weer verstoten en/of aangevallen worden. Voor moeder eend maakt het niet uit of er acht of negen jongen achter haar aan zwemmen, want ze kan niet tellen!

Voor sommige mensen is vissen een heerlijk tijdverdrijf, maar opruimen niet. Jammer genoeg hebben we al jaren te maken met de nare gevolgen daarvan. Veel te vaak moeten we een watervogel bevrijden van een vishaak in de bek of nog verder het lichaam in. Of zit een vogel vast aan een tak of struik met een stuk achtergelaten vissnoer. Vaak is dan een poot al aan het afsterven of de vleugel dusdanig beschadigd, dat de vogel niet meer verder kan leven. Dat is dierenleed dat zeer gemakkelijk te voorkomen is, als men de moeite neemt om goed op te letten en niets achter te laten.

Zwerfvuil kan nog meer nare gevolgen hebben voor de dieren en een van de meest voorkomende is verpakkingsmateriaal. Vooral de plastic ringen van een 6-pack vinden we nogal eens om de snavel of de nek van een eend of meerkoet. Als ze daardoor niet meer kunnen eten, is een langzame hongerdood het gevolg. En die dieren zijn heel moeilijk te vangen, omdat ze vaak nog wel goed kunnen zwemmen en vliegen.

We zouden U eigenlijk willen vragen om uw ramen minder vaak te zemen! Het gebeurt nogal eens dat vogels ramen niet zien en er tegenaan vliegen. Smerige ramen zijn beter zichtbaar, maar U zou ook vogelsilhouetten op het glas kunnen plakken. Of met een UV stift het raam markeren.

Mocht er dan toch een vogel tegen het raam vliegen en versuft op de grond blijven liggen, dan kunt U de vogel helpen door hem in een doos donker weg te zetten met wat water. Meestal zal de vogel na enkele uren weer zover bijgekomen zijn, dat hij weer wegvliegt. Mocht dat niet zo zijn, neem dan contact op met het asiel.

Nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen Dierentehuis Ter Marse, schrijf u dan nu in en ontvang elk kwartaal automatisch onze nieuwsbrief

Mede mogelijk gemaakt door...